Hogyan készült?

Hogyan készült?

avagy félévnyi kérdésözön, telefonhívás, és dilemmázás

Fél évvel ezelőtt fogalmam sem volt róla, mivel jár egy ilyen útnak a megszervezése és milyen feladataim lesznek majd az indulás előtt. Bár még ma is rengeteg bizonytalan pont van, mostanra kicsit jobban átlátom a dolgot, úgyhogy itt az ideje összefoglalni.

Szerencsémre az önkéntes szervezet és az ottani kontaktom végig rengeteg segítséget nyújt(ott) az előkészületekben. Ők szervezték meg a kinti dolgaimat: az utasbiztosításomat, a reptérről való fuvarozásomat Nairobiba, a szállásomat az önkéntes házban, a munkámat a kórházban stb-t. Nekem pedig főleg a kijutáshoz szükséges előkészületekre kellett figyelnem, de erről is mindig szóltak, ha ideje volt valamit intézni.

DECEMBER-JANUÁR

A jelentkezés utáni legelső feladatom a hallgatói jogviszonyom igazolása volt, hogy lássák, valóban az egészségügyben tanulok, és mehessek kórházba dolgozni. Emellé egy motivációs levelet is kellett írnom, összefoglalva az eddigi tapasztalataimat, hogy ki és mi is vagyok én, illetve miért szeretnék Kenyában önkénteskedni.

Miután ezeket jóváhagyták, a következő lépés az utazásaim leszervezése és a repjegyvásárlás volt. Ez teljesen az én felelősségem, az időpontok megadása után pedig ők intézik a reptéri fuvart (a hajnali 3 órás érkezésemkor és a hajnali 4-es indulásomkor is…). Teljesen szabadon dönthettem a kintlétem időtartamáról, az indulás és az érkezés napjáról, ezért a legolcsóbb napokon tudok utazni, sokat spórolva a repjegy árából a kötött dátumokhoz képest. (Rengeteg helyen csak adott időpontokban fogadnak embereket, én pedig nagyon örültem, hogy szabad kezet kaptam a dátumokkal.)

MÁRCIUS

Az önkéntes munka mellett lehetőség van különböző „kalandokon” részt venni az Agape Volunteers szervezésében. Ezek általában hétvégékre esnek és az önkéntesek közösen vesznek részt rajtuk. A klasszikus szafaritól a tengerparti pihenésen keresztül a Kilimandjaro megmászásáig elég sok program közül lehet választani. Hosszú gondolkodás után a 3 napos utat a Masaai törzshöz, egy biciklitúrát és a Kibera-ba való látogatást (ez Nairobi legnagyobb gettója) választottam, mert ezek tűntek ár-érték arányban a legjobbnak és legizgalmasabbnak.

Persze, hogy egyáltalán kijussak a programokra vízum is kell. Előre igényelve a neten egy elég hosszú kérdőívet kell kitölteni, de összességében nem egy bonyolult folyamat az egész. A beküldés után pár napon/héten belül visszajeleznek és már meg is van a vízum.

ÁPRILIS

Az egyik legnagyobb kérdést az oltások adják – mit, mi ellen, mikor, hol stb. Érdemes utánaolvasni a neten, elég sok oldal ír és ajánl különböző oltásokat, de végül mindenképpen személyes orvosi konzultáció kell, hogy a legjobban felkészüljünk. A szükséges előkészületek, oltások függnek a kint töltött időtől, az országon belüli utazgatásoktól és az ottani programoktól is. Bár jópár magáncég foglalkozik az utazók egészségi ügyeivel – a Google is szinte csak ilyeneket ad ki első találatnak – ezeknél számolni kell az extra költséggel az egyébként sem olcsó oltások és gyógyszerek mellé.

Én végül április elején jártam először a Váci úton az ÁNTSZ-nél. Az útitervem alapján átbeszéltük a szükséges előkészületeket, már kaptam pár oltást, illetve jó sok információt, olvasnivalót és feladatot a következő találkozásunkig. Még kétszer kellett visszamennem az ÁNTSZ-hez, ezen kívül pedig különböző boltokba, gyógyszertárakba és orvosi konzultációkra küldtek, elmondták mire figyeljek a kinti étkezésnél stb.

MÁJUS-JÚNIUS

A végére maradt a legnehezebb rész számomra. Beszerezni mindent, amire szükségem lehet a 7 hét során a világ másik felén. Egyébként sem a szívem csücske a vásárolgatás és a pakolás, de ez azért nem kevés extra nehézséget okozott. Mostanra már nagyjából sikerült megtervezni minden ruhát, cipőt, szúnyoghálót, ágyneműt, amit magammal viszek, de biztos vagyok benne, hogy a következő pár napban még lesznek váratlan kérdéseim/ötleteim a pakolással kapcsolatban. Szerencsére legalább ezekkel is mindig zaklathatom a kontaktomat a szervezetnél (gondolom az ő legnagyobb örömére..)

Indulás előtt még hátra volt egy gyors telefonhívás a bankkal, hogy ők is tudjanak az utazásomról, és biztos ne tiltsák le a kártyám a gyanús kenyai forgalom miatt..

JÚNIUS 29

Ma nagyjából itt tart a folyamat, a nagy részén már túl vagyok, még várom a váratlan felbukkanó kérdéseket a következő pár (3!) napban.
Igyekszem a lehető legjobban felkészülni, de azt hiszem erre úgysem lehet teljesen, mivel a fél évnyi információözön után sem igazán tudom mi vár rám odakint…. de hát ez benne az izgalom!

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.